Page 18 - Migræne Nyt maj 2020
P. 18

10.1016/j.nrl.2016.02.025.       Determination of biogenic amine   merluccius) stored at 22°C. Food
            (3) M. Schink, P.C. Konturek et al.,   profiles in conventional and   Additives and Contaminants 26, 3,
            2018. Microbial patterns in patients   organic cocoa-based products Food   355–362.
            with histamine intolerance Journal   Additives & Contaminants: Part A,
            of Physiology and Pharmacology   2015 Vol. 32, No. 7, 1156–1163,   (9) REGULATION (EC) No
            69, 579-593.  DOI: 10.26402/     http://dx.doi.org/10.1080/1944004  2073/2005 of 15 November
            jpp.2018.4.09                    9.2015.1036322                   2005 on microbiological criteria
                                                                              for foodstuffs (Text with EEA
            (4) G. Amo, J. A. Cornejo-García   (7) U. Gianfranco Spizzirri,   relevance)(OJ L 338, 22.12.2005)
            et al., 2016. FCERI and Histamine   Francesco Puoci et al., 2019.
            Metabolism Gene Variability in   Biogenic amines profile and      (10) C. Ancın-Azpilicuetaa, R.
            Selective Responders to NSAIDS.   concentration in commercial milks   Nieto-Rojoa and J. Gomez-Cordo
            Front. Pharmacol. 7:353. doi:    for infants and young children. Food   2011. Influence of fertilisation
            10.3389/fphar.2016.00353         Additives & Contaminants: Part A   with foliar urea on the content of
                                             2019, vol. 36, 3, 337–349. https://  amines in wine Food Additives and
            (5) S. Sánchez-Pérez, O. Comas-  doi.org/10.1080/19440049.2018.1  Contaminants Vol. 28, No. 7, July
            Basté et al., 2018. Biogenic Amines   563306                      2011, 877–884
            in Plant-Origin Foods: Are they
            Frequently Underestimated in     (8) L. Prestera, J. Macana       (11) S. Diel, M. Herwald et al. 2009.
            Low-Histamine Diets? Foods 7, 205;   et al., 2009. Endotoxin and   Histamine in Beer. Beer in Health
            doi:10.3390/foods7120205         biogenic amine levels in Atlantic   and Disease Prevention (Ed. V. R.
                                             mackerel (Scomber scombrus),     Preedy). Chapter 30 p. 317-326.
            (6) Donatella Restuccia, U.      sardine (Sardina pilchardus) and
            Gianfranco Spizzirri et al., 2015.   Mediterranean hake (Merluccius







          Octopamin





            Octopamin er en biogen amin,     I mennesker øger et varigt forbrug         Octopamin-holdige fødevarer
            som vi ved en masse om – når det   af medicin af MAO-inhibitor-typen
            gælder insekter. Men vi ved ikke ret   mængden af octopamin i blodet.
            meget om den, når det handler om   Octopamin kan, ligesom tyramin og
            mennesker. Den er kemisk nært    phenylethylamin, få blodtrykket til
            beslægtet med tyramin, og har    at stige ved at trække pulsårer lidt
            været brugt som slankemiddel og   sammen.
            som stimulans til sportsudøvere.
            Men octopamin omdannes også let   Octopamin er blevet solgt som   bananfluer, som søger indholdet af
            til tyramin i kroppen, og det kan   et kosttilskud, som skulle øge   octopamin. Der er ikke konstateret
            give migræne, hvis man enten fra   fedtforbrændingen. Desværre var   octopamin i animalske produkter
            naturens (gentikkens) hånd ikke   nettoresultatet blot, at fedtet   eller i grøntsager (2).
            danner tilstrækkeligt af enzymet   flyttede sig til andre celler.
            MAO-A, eller hvis man tager en   Octopamin anses for at være et   (1) Wikipedia
            medicin, som blokerer dette enzyms  doping-middel (1).
            aktivitet.                                                        (2) Y. H. Hui og F. Sherkat (redaktør)
                                             Octopamin findes i vores kost i
            Octopamin er et stof, som gør det   tomater, en række citrusfrugter   2005. Handbook of Food Science,
                                                                              Technology, and Engineering - 4
            muligt at f.eks. bier lærer at finde   (især stort indhold i mandariner   Volume Set, Taylor & Francis. 3632
            vej til de gode blomster-områder   og en lang række lignende      sider.
            med nektar. Det er også det stof,   citrusfrugter), i peberfrugt og i
            som får ildfluer til at lyse.    små mængder i bananer. De er                                ABO
                                             alle frugter, og tiltrækker f.eks.



          18         MigræneNyt nr. 2 2020
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23