Page 17 - Migræne Nyt maj 2020
P. 17

Histamin







            Stoffet histamin kender vi mest   En lav DAO-aktivitet giver, foruden   Mælk er pasteuriseret og smør
            i forbindelse med allergier. Man   migræneanfald, en øget risiko for   og yoghurt er fremstillet af
            tager antihistamin, hvis man er   overfølsomhed for en række af   pasteuriseret mælk, så indholdet
            allergisk overfor pollen, støv eller   de mest brugte smertestillende   af histamin er meget lavt.
            nødder etc. Antihistamin blokerer   håndkøbsmidler af typen NSAID   Histaminindholdet i lagret ost kan
            histaminreaktionen i kroppen.    (4).                             være højt.

            Histamin møder vi dels i fødevarer,   En håndkøbs antihistamin-tablet   Fisk og skaldyr
            som er let fordærvede pga.       (snak med apoteket) kan måske
            bakterier, eller som fra naturens   afbøde migræneanfaldet, hvis   Fisk, som lagres ved
            hånd indeholder histamin i små   man har indtaget rigeligt med    stuetemperatur (22°C), indeholder
            mængder, og dels når vi selv     histamin i kosten, eller har en   efter 12 timer mere end 200 mg/
            danner ekstra histamin i kroppen   allergisk reaktion, som udløser   kg (8). Det er højere end den øvre
            i forbindelse med en allergisk   migræneanfaldet.                 grænse (200 mg/kg) fastsat af EU
            reaktion. Histamin er også en                                     (9), Det er langt over, hvad der kan
            neurotransmitter, ligesom tyramin                                 udløse migræne fra et almimdeligt
            og phenylethylamin. Så der er altid   Hvor møder vi oftest histamin?  måltid.
            en ganske lille smule histamin i
            blodet.                          Vegetabilier                     Fermenterede produkter

            Hvis der er større mængder       Vegetabilier er stort set fri for   Rødvin (af god kvalitet) indeholder
            histamin i blodet end det, der   histamin. Men vær opmærksom på,   varierende mængder af histamin
            er ndvendigt i nervesystemet,    at frugt og grønt skal være friske   (0,5 – 27 mg/l) (10).
            nedbrydes ’overskuddet’ ad       og uden pletter og stød (5).
            to forskellige veje. Enzymet                                      En del saucer og dressinger er
            DAO (Di-Amin-Oxidase) er den     Kød                              fermenterede for at få den helt
            primære nedbryder af histamin.                                    rigtige smag. Alle disse produkter
            Histamin kan desuden nedbrydes   Så længe kød opbevares på køl, sker  kan have meget høje indhold af
            af enzymet HNMT (Histamine       udviklingen af histamin langsomt.   histamin.
            N-MethylTransferase).
                                             Kakao-produkter (chokolade,      Øl og vin kan også have højt indhold
            HNMT-dannelsen styres af et      kakao-drikke, pålæg osv.) har et   af histamin – helt afhængigt af
            enkelt gen på kromosom 2. Men    histaminindhold på mellem 2 og 30   hygiejnen i løbet af fremstillingen
            der er ikke tegn på, at aktiviteten af   µg/g. Et µg er en milliontedel af et   (11).
            dette enzym påvirker den generelle   gram; det svarer til 2 til 30 mg/kg
            nedbrydning af histamin (1).     (6).                             Andre fødevarer

            DAO aktiviteten er derimod vigtig   Selv i baby mælkepulver er der   Læs altid varedeklarationen og
            for, om vi nedbryder histamin fra   målelige mængder af histamin   tænk over, om varen kan have været
            kosten så hurtigt, at vi undgår et   (3 – 7 mg/kg). Når pulveret bliver   lagret ved højere temperaturer end
            migræneanfald udløst af histamin.   opløst i vand, sker der selvfølgelig   køleskabets.
            Aktiviteten af DAO i kroppen     en fortynding (7).
            bestemmes af tre små stykker                                      (1) E. García-Martín, C. Martínez
            DNA på kromosom 7 (2). Hvis alle   Mejeriprodukter                et al., 2015.. Diamine oxidase
            tre små stykker DNA indeholder                                    rs10156191 and rs2052129
            den variant af DNA-stykket, som   Ost lagres, og smagen i osten   Headache 55, 276–286.doi:
            giver lav enzym-aktivitet, kan DAO   afhænger dels af hvilke bakterier,   10.1111/head.12493
            i tarmens væg ikke følge med og   der modner den, dels af en række
            få nedbrudt histaminet, og noget   andre faktorer. Jo længere tid osten  (2) R. Meza-Velázquez, F.
            af det kommer med ud i blodet.   er lagret, jo højere er indholdet   López-Márquez et al., 2017.
            Her virker det kar-udvidende     af histamin – helt op til mere end   Association of diamine oxidase and
            (hvor tyramin, phenylethylamin   100 mg/kg. Oste fremstillet af   histamine N-methyltransferase
            og octopamin trækker blodkar     upasteuriseret mælk har ofte et   polymorphisms with presence of
            sammen), og udvider bl.a. blodkar i   højere indhold af histamin end oste   migraine in a group of Mexican
            hjernen, lige under hjernehinden, og   fremstillet af pasteuriseret mælk.  mothers of children with allergies.
            det kan give migræne (3).                                         Neurologia. 32, 500-507. doi:




                                                                                MigræneNyt nr. 2  2020       17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22