Page 17 - Migræne Nyt maj 2020
P. 17
Histamin
Stoffet histamin kender vi mest En lav DAO-aktivitet giver, foruden Mælk er pasteuriseret og smør
i forbindelse med allergier. Man migræneanfald, en øget risiko for og yoghurt er fremstillet af
tager antihistamin, hvis man er overfølsomhed for en række af pasteuriseret mælk, så indholdet
allergisk overfor pollen, støv eller de mest brugte smertestillende af histamin er meget lavt.
nødder etc. Antihistamin blokerer håndkøbsmidler af typen NSAID Histaminindholdet i lagret ost kan
histaminreaktionen i kroppen. (4). være højt.
Histamin møder vi dels i fødevarer, En håndkøbs antihistamin-tablet Fisk og skaldyr
som er let fordærvede pga. (snak med apoteket) kan måske
bakterier, eller som fra naturens afbøde migræneanfaldet, hvis Fisk, som lagres ved
hånd indeholder histamin i små man har indtaget rigeligt med stuetemperatur (22°C), indeholder
mængder, og dels når vi selv histamin i kosten, eller har en efter 12 timer mere end 200 mg/
danner ekstra histamin i kroppen allergisk reaktion, som udløser kg (8). Det er højere end den øvre
i forbindelse med en allergisk migræneanfaldet. grænse (200 mg/kg) fastsat af EU
reaktion. Histamin er også en (9), Det er langt over, hvad der kan
neurotransmitter, ligesom tyramin udløse migræne fra et almimdeligt
og phenylethylamin. Så der er altid Hvor møder vi oftest histamin? måltid.
en ganske lille smule histamin i
blodet. Vegetabilier Fermenterede produkter
Hvis der er større mængder Vegetabilier er stort set fri for Rødvin (af god kvalitet) indeholder
histamin i blodet end det, der histamin. Men vær opmærksom på, varierende mængder af histamin
er ndvendigt i nervesystemet, at frugt og grønt skal være friske (0,5 – 27 mg/l) (10).
nedbrydes ’overskuddet’ ad og uden pletter og stød (5).
to forskellige veje. Enzymet En del saucer og dressinger er
DAO (Di-Amin-Oxidase) er den Kød fermenterede for at få den helt
primære nedbryder af histamin. rigtige smag. Alle disse produkter
Histamin kan desuden nedbrydes Så længe kød opbevares på køl, sker kan have meget høje indhold af
af enzymet HNMT (Histamine udviklingen af histamin langsomt. histamin.
N-MethylTransferase).
Kakao-produkter (chokolade, Øl og vin kan også have højt indhold
HNMT-dannelsen styres af et kakao-drikke, pålæg osv.) har et af histamin – helt afhængigt af
enkelt gen på kromosom 2. Men histaminindhold på mellem 2 og 30 hygiejnen i løbet af fremstillingen
der er ikke tegn på, at aktiviteten af µg/g. Et µg er en milliontedel af et (11).
dette enzym påvirker den generelle gram; det svarer til 2 til 30 mg/kg
nedbrydning af histamin (1). (6). Andre fødevarer
DAO aktiviteten er derimod vigtig Selv i baby mælkepulver er der Læs altid varedeklarationen og
for, om vi nedbryder histamin fra målelige mængder af histamin tænk over, om varen kan have været
kosten så hurtigt, at vi undgår et (3 – 7 mg/kg). Når pulveret bliver lagret ved højere temperaturer end
migræneanfald udløst af histamin. opløst i vand, sker der selvfølgelig køleskabets.
Aktiviteten af DAO i kroppen en fortynding (7).
bestemmes af tre små stykker (1) E. García-Martín, C. Martínez
DNA på kromosom 7 (2). Hvis alle Mejeriprodukter et al., 2015.. Diamine oxidase
tre små stykker DNA indeholder rs10156191 and rs2052129
den variant af DNA-stykket, som Ost lagres, og smagen i osten Headache 55, 276–286.doi:
giver lav enzym-aktivitet, kan DAO afhænger dels af hvilke bakterier, 10.1111/head.12493
i tarmens væg ikke følge med og der modner den, dels af en række
få nedbrudt histaminet, og noget andre faktorer. Jo længere tid osten (2) R. Meza-Velázquez, F.
af det kommer med ud i blodet. er lagret, jo højere er indholdet López-Márquez et al., 2017.
Her virker det kar-udvidende af histamin – helt op til mere end Association of diamine oxidase and
(hvor tyramin, phenylethylamin 100 mg/kg. Oste fremstillet af histamine N-methyltransferase
og octopamin trækker blodkar upasteuriseret mælk har ofte et polymorphisms with presence of
sammen), og udvider bl.a. blodkar i højere indhold af histamin end oste migraine in a group of Mexican
hjernen, lige under hjernehinden, og fremstillet af pasteuriseret mælk. mothers of children with allergies.
det kan give migræne (3). Neurologia. 32, 500-507. doi:
MigræneNyt nr. 2 2020 17