Page 10 - Migræne Nyt maj 2020
P. 10

Tilsætningsstoffer der giver     migræneudløsende effekt hos nogle   Aromaer er også
            migræne                          migrænikere.                     tilsætningsstoffer, men skal
                                                                              ikke specificeres
            Vi kender E-numrene på vare-     Citronsyre (E330) anses af en
            deklarationen. Tilsætningsstoffer   del migrænikere for at være en   Man kan købe små flasker med
            defineres af EU på denne måde:   migrænetrigger, men det er ikke   tyramin eller phenylethylamin i
            "Fødevaretilsætningsstoffer er   efterprøvet ved kontrollerede,   supermarkedet. Det er dog ikke
            stoffer, der ikke normalt indtages   publicerede forsøg. Stoffet findes   det, der står på etiketten. Der står
            som fødevarer i sig selv, men som   i stort set alt slik, søde drikke og   ’fiskefond’ eller ’oksefond’ eller
            med forsæt tilsættes fødevarer   massevis af konserves og frost-  noget lignende. En smule tyramin
            med et bestemt teknologisk formål   varer. Citronsyren smager frisk og   får en ret til at smage mere af kød,
            som beskrevet i denne forordning,   virker som konserveringsmiddel.   og phenylethylamin får fiskesuppen
            f.eks. konservering af fødevarer"   Læs derfor altid varedeklarationen.  til at smage mere af fisk.
            (5). Tilsætningsstofferne kan også
            være antioxidanter, farvestoffer,   Tekniske hjælpestoffer skal   I varedeklarationerne skal det
            smagsforstærkere, sødemidler     ikke deklareres                  deklareres, hvis der er tilsat aroma
            og ’andet’. Læs mere på https://                                  til varen. Men der er ikke krav om
            www.foedevarestyrelsen.          I varedeklarationen er der ikke   at specificere, hvilke aromaer der
            dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-      krav om at omtale tekniske       er tilsat. Hvis der f.eks. er tilsat
            tils%C3%A6tningsstoffer.aspx     hjælpestoffer. Tanken er, at de   aroma til en frossen færdigret
                                             tekniske hjælpestoffer bruges    med fisk i, kan det meget vel være
            EU har indtil 2018 godkendt 330   undervejs i en fremstillingsproces,   phenylethylamin, og en kødret
            tilsætningsstoffer, som hver for sig   og at de (næsten) forsvinder, inden   kan indeholde tyramin – de to
            har en række begrænsninger i deres   fødevaren bliver markedsført. Det   stoffer, som formentlig udløser
            brug i fødevarerne (6).          lyder jo fint. Men der er et problem.   flest anfald af fødevaremigræne.
                                             Hjælpestofferne forventes at     Aromaindholdet i en milkshake
            De tilsætningsstoffer, som       forsvinde, men der må gerne være   med jordbærsmag er nok jordbær-
            migrænikere specielt bør         en lille rest, hvis det teknisk set   aroma og småkager der smager af
            være opmærksomme på, er          er vanskeligt at fjerne den. Det   smør indeholder nok smør-aroma,
            aspartam (sødemiddel, E951)      betyder, at der kan være totalt   som ikke mistænkes for at udløse
            og smagsforstærker (det          usynlige faldgruber på vejen     migræne. Så tænk over aromaerne!
            tredje krydderi, mono-sodium-    gennem supermarkedet.            De fleste er uskadelige, men nogle
            glutaminat (MSG), E621). Begge                                    få er den direkte vej til migræne for
            stoffer har en veldokumenteret                                    nogle.




                    Tilsætningsstoffer, som vides eller mistænkes for at udløse migræne



                 Aspartam                      Smagsforstærker                   Citronsyre (mistanke)








            Hvad sker der ved                Bruger man bakterier til at modne   bakterierne især proteiner, og
            fermentering?                    madvaren, er det en fermentering.   danner derved nye smagsnuancer.
                                             Gæren, som bruges i vin- og
            Fermentering betyder næsten      ølbrygning, nedbryder noget af   Som altid, når vi snakker om
            det samme som forgæring.         stivelsen i bygkernerne eller    fødevaremigræne, er god køkken-
            Når man bruger gær, er det en    noget af sukkeret i vindruerne og   hygiejne hjørnestenen i arbejdet
            forgæring. Det kender vi fra øl-   danner alkohol (og en masse andre   for at undgå migræne udløst af
            og vinbrygning og fra produktion   smagsstoffer). Når vi modner   fødevarer.
            af morgenmadsproduktet kefir.    en ost eller en pølse, nedbryder




          10         MigræneNyt nr. 2 2020
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15