Page 10 - Migræne Nyt maj 2020
P. 10
Tilsætningsstoffer der giver migræneudløsende effekt hos nogle Aromaer er også
migræne migrænikere. tilsætningsstoffer, men skal
ikke specificeres
Vi kender E-numrene på vare- Citronsyre (E330) anses af en
deklarationen. Tilsætningsstoffer del migrænikere for at være en Man kan købe små flasker med
defineres af EU på denne måde: migrænetrigger, men det er ikke tyramin eller phenylethylamin i
"Fødevaretilsætningsstoffer er efterprøvet ved kontrollerede, supermarkedet. Det er dog ikke
stoffer, der ikke normalt indtages publicerede forsøg. Stoffet findes det, der står på etiketten. Der står
som fødevarer i sig selv, men som i stort set alt slik, søde drikke og ’fiskefond’ eller ’oksefond’ eller
med forsæt tilsættes fødevarer massevis af konserves og frost- noget lignende. En smule tyramin
med et bestemt teknologisk formål varer. Citronsyren smager frisk og får en ret til at smage mere af kød,
som beskrevet i denne forordning, virker som konserveringsmiddel. og phenylethylamin får fiskesuppen
f.eks. konservering af fødevarer" Læs derfor altid varedeklarationen. til at smage mere af fisk.
(5). Tilsætningsstofferne kan også
være antioxidanter, farvestoffer, Tekniske hjælpestoffer skal I varedeklarationerne skal det
smagsforstærkere, sødemidler ikke deklareres deklareres, hvis der er tilsat aroma
og ’andet’. Læs mere på https:// til varen. Men der er ikke krav om
www.foedevarestyrelsen. I varedeklarationen er der ikke at specificere, hvilke aromaer der
dk/Leksikon/Sider/Fakta-om- krav om at omtale tekniske er tilsat. Hvis der f.eks. er tilsat
tils%C3%A6tningsstoffer.aspx hjælpestoffer. Tanken er, at de aroma til en frossen færdigret
tekniske hjælpestoffer bruges med fisk i, kan det meget vel være
EU har indtil 2018 godkendt 330 undervejs i en fremstillingsproces, phenylethylamin, og en kødret
tilsætningsstoffer, som hver for sig og at de (næsten) forsvinder, inden kan indeholde tyramin – de to
har en række begrænsninger i deres fødevaren bliver markedsført. Det stoffer, som formentlig udløser
brug i fødevarerne (6). lyder jo fint. Men der er et problem. flest anfald af fødevaremigræne.
Hjælpestofferne forventes at Aromaindholdet i en milkshake
De tilsætningsstoffer, som forsvinde, men der må gerne være med jordbærsmag er nok jordbær-
migrænikere specielt bør en lille rest, hvis det teknisk set aroma og småkager der smager af
være opmærksomme på, er er vanskeligt at fjerne den. Det smør indeholder nok smør-aroma,
aspartam (sødemiddel, E951) betyder, at der kan være totalt som ikke mistænkes for at udløse
og smagsforstærker (det usynlige faldgruber på vejen migræne. Så tænk over aromaerne!
tredje krydderi, mono-sodium- gennem supermarkedet. De fleste er uskadelige, men nogle
glutaminat (MSG), E621). Begge få er den direkte vej til migræne for
stoffer har en veldokumenteret nogle.
Tilsætningsstoffer, som vides eller mistænkes for at udløse migræne
Aspartam Smagsforstærker Citronsyre (mistanke)
Hvad sker der ved Bruger man bakterier til at modne bakterierne især proteiner, og
fermentering? madvaren, er det en fermentering. danner derved nye smagsnuancer.
Gæren, som bruges i vin- og
Fermentering betyder næsten ølbrygning, nedbryder noget af Som altid, når vi snakker om
det samme som forgæring. stivelsen i bygkernerne eller fødevaremigræne, er god køkken-
Når man bruger gær, er det en noget af sukkeret i vindruerne og hygiejne hjørnestenen i arbejdet
forgæring. Det kender vi fra øl- danner alkohol (og en masse andre for at undgå migræne udløst af
og vinbrygning og fra produktion smagsstoffer). Når vi modner fødevarer.
af morgenmadsproduktet kefir. en ost eller en pølse, nedbryder
10 MigræneNyt nr. 2 2020