Page 8 - Migræne Nyt maj 2020
P. 8

Hvad siger lovgivningen om       Der har været nogle forslag      Når fødevarer begynder at rådne,
            mængden af biogene aminer i      til acceptable grænseværdier     ændrer de som regel duft. Men
            fødevarer?                       for biogene aminer i fødevarer,   hverken tyramin, phenylethylamin
                                             f.eks. mellem 100 og 800 mg/     eller histamin påkalder sig vores
            Fødevareindustrien er tilbage-   kg for tyramin, 30 mg/kg for     opmærksomhed, duftmæssigt.
            holdende med at acceptere        phenylethylamin og mellem 50     Tyramin dufter af umami
            faste grænser for indholdet af   og 400 mg/kg for histamin. Disse   (kødsmag), phenylethylamin
            biogene aminer i varerne. Så snart   grænseværdier ligger langt over,   dufter af fisk, og histamin hverken
            produkterne er ude af butikken   hvad der giver de mest følsomme   dufter eller smager af noget, vi kan
            og dens kølekæde, begynder der   migrænikere et migræneanfald.    genkende. Bier og fluer kan opfatte
            en bakterievækst, som kan danne   Man regner med at helt ned til 6 mg   duften af octopamin, men der er
            biogene aminer i løbet af få timer.   tyramin kan udløse et anfald (4).  ikke information om, at mennesker
            Som forbruger er det derfor vigtigt                               kan identificere hverken smag eller
            at opbevare madvarerne på køl, hvis   Men der er ingen krav om vare-  duft.
            man vil undgå overraskelser i form   deklaration af biogene aminer, og
            af biogene aminer i maden.       der foretages i bedste fald kun
                                             stikprøvevise tests i produktionen
                                             af vores fødevarer.


              Tyramin dufter          Phenylethylamin           Histamin dufter           Octopamin kan
                 af umami               dufter af fisk            ikke af noget         lugtes af fluer og
                (kødagtigt)                                                                     bier


















            Tilsætningsstoffer kan standse   mælkesyrebakterier, som dyrkes   hjemmelavet yoghurt, spegepølse
            dannelsen af biogene aminer      og fryses ned, så de let kan     eller rugbrød.
                                             transporteres til mejeriet eller
            Tilsætningsstoffer – det er sådan   pølsefabrikken.
            noget med E-numre, ikke? Jo, det
            er det – men der er meget mere end   Starterkulturen
            E-numre.                         tilsættes i så
                                             rigelige mængder,
            Fødevareindustrien bruger ofte   at de gode bakterier
            bakterier, som er udvalgt så     vil udkonkurrere
            det færdigmodnede produkt        eventuelle vildfarne
            har den helt rigtige smag. Ofte   bakterier, som kunne
            vælges bakterierne også, så de   danne biogene aminer
            producerer mindst muligt af de   eller forkert smag.
            biogene aminer. Dels af hensyn
            til smagen, men måske også af    Privatpersoner kan
            hensyn til migrænikerne. Sådan   købe små mængder
            en bakterietilsætning kaldes     af en lang række
            en starterkultur og bruges       starterkulturer – søg
            bl.a. til surmælksprodukter,     på internettet, hvis du
            ost og spegepølser. Ofte er det   vil eksperimentere med



          8          MigræneNyt nr. 2 2020
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13