Page 7 - Migræne Nyt maj 2020
P. 7

Hvor dannes de biogene           fermenterede grøntsager, som     (se billedet) (1). Men vi kan ikke
            aminer?                          ofte spises i det asiatiske køkken.   se det på de tomater, vi køber i
                                             Det samme sker når en ost lagres,   supermarkedet.
            Biogene aminer dannes dels i vores   når vi brygger øl eller vin, og når vi
            krop, dels i nogle plantearter, og   konserverer oliven.          Octopamin findes også i visse
            mængdemæssigt især når bakterier                                  citrusfrugter (citron, mandarin,
            nedbryder de proteiner, der findes   Tomater fra planter, som har   pomerans og tangerin), foruden i
            i vores kost. Tyraminindholdet   været udsat for angreb af        bananer og peberfrugter (2).
            i kvinders blod er let forhøjet   bakteriesygdommen Pseudomonas
            omkring menstruationen, og       syringae pv. tomato (en af de    Histamin findes bl.a. i brænde-
            histamin produceres i kroppen,   mest almindelige sygdomme        nældernes saft, i aubergine, spinat,
            når vi har en allergisk reaktion,   i tomatkulturer) indeholder   tomat og avocado. Det er usikkert,
            f.eks. i form af høfeber eller   store mængder af octopamin og    om disse planter har et naturligt
            når vi har spiser nødder,        phenylethylamin, som tomat-      indhold af histamin, eller om det er
            selvom vi har en nødde-allergi.   planten danner som forsvar mod   dannet af en bakteriel nedbrydning,
            Phenylethylamin findes specielt i   bakterieangreb. Planterne kan   mens grøntsagerne lagres (3).
            hjernen, hvor stoffet fungerer som   kendes på pletterne på bladene
            neurotransmitter.
            Octopamin kender
            vi kun som et stof
            dannet i visse
            citrusfrugter,
            tomater,
            peberfrugter og
            bananer.

            Tyramin,
            phenylethylamin
            og histamin
            dannes desuden,
            når bakterier
            nedbryder proteiner,
            som indeholder
            aminosyrerne
            tyrosin, phenylalanin
            og histidin. Det sker
            dels utilsigtet, hvis
            fødevarer efterlades
            i lune omgivelser,
            og dels med fuldt
            overlæg, når man
            fermenterer f.eks.
            kål til saurkraut,
            eller laver



                Aubergine               Spinat                   Tomat                     Avocado

















                                                                                MigræneNyt nr. 2  2020        7
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12