Page 7 - Migræne Nyt maj 2020
P. 7
Hvor dannes de biogene fermenterede grøntsager, som (se billedet) (1). Men vi kan ikke
aminer? ofte spises i det asiatiske køkken. se det på de tomater, vi køber i
Det samme sker når en ost lagres, supermarkedet.
Biogene aminer dannes dels i vores når vi brygger øl eller vin, og når vi
krop, dels i nogle plantearter, og konserverer oliven. Octopamin findes også i visse
mængdemæssigt især når bakterier citrusfrugter (citron, mandarin,
nedbryder de proteiner, der findes Tomater fra planter, som har pomerans og tangerin), foruden i
i vores kost. Tyraminindholdet været udsat for angreb af bananer og peberfrugter (2).
i kvinders blod er let forhøjet bakteriesygdommen Pseudomonas
omkring menstruationen, og syringae pv. tomato (en af de Histamin findes bl.a. i brænde-
histamin produceres i kroppen, mest almindelige sygdomme nældernes saft, i aubergine, spinat,
når vi har en allergisk reaktion, i tomatkulturer) indeholder tomat og avocado. Det er usikkert,
f.eks. i form af høfeber eller store mængder af octopamin og om disse planter har et naturligt
når vi har spiser nødder, phenylethylamin, som tomat- indhold af histamin, eller om det er
selvom vi har en nødde-allergi. planten danner som forsvar mod dannet af en bakteriel nedbrydning,
Phenylethylamin findes specielt i bakterieangreb. Planterne kan mens grøntsagerne lagres (3).
hjernen, hvor stoffet fungerer som kendes på pletterne på bladene
neurotransmitter.
Octopamin kender
vi kun som et stof
dannet i visse
citrusfrugter,
tomater,
peberfrugter og
bananer.
Tyramin,
phenylethylamin
og histamin
dannes desuden,
når bakterier
nedbryder proteiner,
som indeholder
aminosyrerne
tyrosin, phenylalanin
og histidin. Det sker
dels utilsigtet, hvis
fødevarer efterlades
i lune omgivelser,
og dels med fuldt
overlæg, når man
fermenterer f.eks.
kål til saurkraut,
eller laver
Aubergine Spinat Tomat Avocado
MigræneNyt nr. 2 2020 7