Page 4 - 2013-4
P. 4
Diæt mod kronisk hovedpine?
Et forsøg værd!
Det lyder næsten for godt til at kunne være sandt. Og vi skal igennem en del svære ord.
Men læs alligevel videre. Grundlaget for at amerikanske forskere råder til at vælge flere
omega-3 fedtsyrer i forhold til omega-6 fedtsyrerne i vores mad ser rimeligt ud.
Hvad er ome-
forebyggelse 6-fedtsyrer? Omega-3-fedtsyre (3 kulstofatomer efter dobbeltbindingen, markeret med en rød cirkel)
ga-3-fedtsy-
rer og omega-
Omega-3
fedtsyrer er
flerumættede
fedtsyrer med
en dobbeltbin-
ding ved det 3. kulstof-
atom fra enden af kul-
stofkæden. Tilsvarende
har omega-6 fedtsyrer Omega-6-fedtsyre (6 kulstofatomer efter dobbeltbindingen, markeret med en rød oval)
en dobbeltbinding ved
det 6. kulstof-atom fra
enden af kæden. Begge fede fisk (laks, sild, makrel), rejer, (f.eks. tofu).
typer fedtsyrer tilhører dermed muslinger, hørfrø og valnødder.
gruppen af flerumættede fedtsy- Valnødderne har samtidig et stort Hvordan virker fedtsyrerne i
rer (det vil sige de har flere dob- indhold af omega-6-fedtsyrer, kroppen?
beltbindinger), som generelt reg- mens de andre nævnte fødevarer Selvom de to typer fedtstof ligner
nes for sundere end de mættede har et lavt indhold af omega- hinanden, har de helt forskellig
fedtsyrer, og vi kan ikke leve helt 6-fedtsyrer. virkning i kroppen. Omega-3-fedt-
uden at spise nogle af dem. syrerne omdannes til stoffer, som
Omega-6-fedtsyrer finder vi i kød, virker smertenedsættende, mens
Hvor finder vi fedtsyrerne? mandler, peanuts, olier (bortset omega-6-fedtsyrerne omdannes
Omega-3-fedtsyrer møder vi især i fra hørfrøolie) og soja-produkter til stoffer, som øger smerteop-
Det er FORHOLDET mellem mængden af omega 3 og omega 6, der er vigtigt – mere omega 3 og
mindre omega 6 reducerer smerter.
Spis mere af dette Spis mindre af dette
Spis mere fed fisk, og hold igen med kød, æg, ost og soja-produkter.
Det passer fint sammen med Fødevarestyrelsens seneste kostråd. Læs mere om kostråd på bagsiden.
4 MigræneNyt nr. 4 2013