Page 4 - 2013-4
P. 4

Diæt mod kronisk hovedpine?



          Et forsøg værd!


          Det lyder næsten for godt til at kunne være sandt. Og vi skal igennem en del svære ord.
          Men læs alligevel videre. Grundlaget for at amerikanske forskere råder til at vælge flere
          omega-3 fedtsyrer i forhold til omega-6 fedtsyrerne i vores mad ser rimeligt ud.





                 Hvad er ome-
             forebyggelse  6-fedtsyrer?  Omega-3-fedtsyre (3 kulstofatomer efter dobbeltbindingen, markeret med en rød cirkel)
                 ga-3-fedtsy-

                 rer og omega-
                 Omega-3
                 fedtsyrer er
                 flerumættede
                 fedtsyrer med
                 en dobbeltbin-
          ding ved det 3. kulstof-
          atom fra enden af kul-
          stofkæden. Tilsvarende
          har omega-6 fedtsyrer     Omega-6-fedtsyre (6 kulstofatomer efter dobbeltbindingen, markeret med en rød oval)
          en dobbeltbinding ved
          det 6. kulstof-atom fra
          enden af kæden. Begge               fede fisk (laks, sild, makrel), rejer,   (f.eks. tofu).
          typer fedtsyrer tilhører dermed     muslinger, hørfrø og valnødder.
          gruppen af flerumættede fedtsy-     Valnødderne har samtidig et stort   Hvordan virker fedtsyrerne i
          rer (det vil sige de har flere dob-  indhold af omega-6-fedtsyrer,      kroppen?
          beltbindinger), som generelt reg-   mens de andre nævnte fødevarer      Selvom de to typer fedtstof ligner
          nes for sundere end de mættede      har et lavt indhold af omega-       hinanden, har de helt forskellig
          fedtsyrer, og vi kan ikke leve helt   6-fedtsyrer.                      virkning i kroppen. Omega-3-fedt-
          uden at spise nogle af dem.                                             syrerne omdannes til stoffer, som
                                              Omega-6-fedtsyrer finder vi i kød,   virker smertenedsættende, mens
          Hvor finder vi fedtsyrerne?         mandler, peanuts, olier (bortset    omega-6-fedtsyrerne omdannes
          Omega-3-fedtsyrer møder vi især i   fra hørfrøolie) og soja-produkter   til stoffer, som øger smerteop-



            Det er FORHOLDET mellem mængden af omega 3 og omega 6, der er vigtigt – mere omega 3 og
            mindre omega 6 reducerer smerter.



               Spis mere af dette                               Spis mindre af dette























            Spis mere fed fisk, og hold igen med kød, æg, ost og soja-produkter.
            Det passer fint sammen med Fødevarestyrelsens seneste kostråd. Læs mere om kostråd på bagsiden.




          4          MigræneNyt nr. 4 2013
   1   2   3   4   5   6   7   8   9